Enaro 2014

Enaro 2014

woensdag 10 oktober 2012

Györsàg en omgeving

Gisteren kregen we de kans om onze contactpersoon te leren kennen ; Zoltàn Klenner.  Hij werkt als ‘integration officer’ op the Office of Immigration and Nationality van Hongarije.  Het ENARO-programma werd door hem samengesteld.  Hij zal ons de volgende dagen begeleiden.

We brachten een bezoek aan het dorpje Györsàg om kennis te maken met het net opgestarte integratieproject dat ondersteund wordt door het Europees Vluchtelingen Fonds. 
Het dorpje Györsàg bevindt op zo’n 120 km van Boedapest en telt 1.500 inwoners.  Sinds februari 2012 vangt het dorp een Afghaanse familie op.  De familie bestaat uit 4 personen : vader, moeder, dochter en zoon.   
De burgemeester Zjult Ferenczi is de initiatiefnemer, hij volgt het project dagelijks op.  In zo’n klein dorpje met enkel Hongaarse inwoners is het niet vanzelfsprekend om een integratieproject op te starten.

Burgemeester Zjult Ferenczi
De communicatie over de komst van de familie naar het dorp ging van start in januari 2012.  Belangrijke personen zoals de schooldirecteur, de dokter, de pastoor, … werden eerst op de hoogte gebracht.  Daarna werd een uitnodiging voor een informatieforum verspreid.  Posters werden opgehangen en flyers uitgedeeld. 
Er werd de kans aangeboden aan alle inwoners van het dorp om de familie persoonlijk te leren kennen.
Verder werden er buurtinitiatieven georganiseerd in het bejaardentehuis, in de kerk en op de jaarlijkse dorpsdag.
Burgemeester, ouders en maatschappelijk assistente
De kinderen gaan ondertussen naar school en de ouders volgen beroepsopleidingen.  Er wordt thuis een beetje Hongaars gesproken en soms zelfs Hongaars gekookt.
De integratie van de Afghaanse familie is een goed voorbeeld voor heel Hongarije.  Niet alleen de lokale pers, maar ook de nationale pers zorgt voor uitgebreide verslaggeving.

In de namiddag bezochten we de abdij van Pannonhalma.  Tijdens W.O.II deed de abdij dienst als opvangcentrum voor 4.000 vluchtelingen onder de bescherming van het Internationale Rode Kruis.  De plek staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

de abdij van Pannonhalma
’s Avonds hadden we tijd voor een kort bezoek aan de stad Boedapest.  Voor mij de eerste keer en met Madara (mijn partner uit Letland) als gids.
Madara Miezite -Bagata
Madara Miezite -Bagata werkt in Riga voor de Office of the Citizenship and Migration Affairs.  Ze werkt als experte van het Europees Vluchtelingenfonds.





         

Geen opmerkingen:

Een reactie posten